Quantcast
Channel: Björn Carlo Karlsson – Rapala Proguide
Viewing all 77 articles
Browse latest View live

Ett kort kvar att spela ut!

$
0
0

IMG_5500

Jag körde för några veckor sedan en demonstrationstur på Vättern med Björn och Jakob från Jaktia Kosta där siktet var inställt på vertikalfiske efter röding. Det skulle demas Garmin Panoptix ihop med tillförlitlig utrustning från Normark . Det var två riktiga fiskefantaster som testat det mesta som äntrade båten, men inte just detta spännande fiske. Förutsättningarna var de bästa tänkbara, sjön låg som en spegel och prognosen lovade drömförhållanden hela dagen. 

Vid första stället som vi provade fanns knappt en röding att se, däremot kryllade det av betesfisk i såna mängder jag aldrig tidigare skådat. Att fiska i ofredad betesfisk är ingen större idé, bättre då att söka sig vidare. Nästa ställe visade också mycket betesfisk och en del röding som inte alls var på humör. Dom var inte i ”demoläge” så att säga. Det var ju rätt så humorfriska killar det här så jag började få lite tveksamma kommentarer om det verkligen var rätt person som valts för uppdraget.

Ska man ha med reportrar, filmteam och liknande är det inte svårt att lista ut hur fisket skall bli. Murphys lag gäller allt som oftast! Jag hävdade å andra sidan att valet av ”chaufför” var klockrent och fiskeutrustningen i form av Yaseispön och Curado-rullar var gräddet på moset som till slut skulle fälla ett avgörande i vår favör. Fick dom ingen fisk skulle det helt och hållet vara deras eget fel…

Jag kommer aldrig glömma förra året då jag hade fantastiskt fiske i en hel vecka på en plats, men misslyckades totalt den enda dagen en reporter var med i båten. Dagarna före och efter var det givetvis fiske i världsklass!  Jag kommer ihåg hur jag sturskt utlovade bra fiske och en närmast 100 procentig överlevnad på all returnerad fisk. Vad hände tror ni? Vi fick givetvis en enda fisk under hela dagen – och den var stendöd redan när den nådde ytan. Det är hittills den enda fisk jag fångat både före och efter den händelsen som inte gett ifrån sig ett enda livstecken efter att den nått ytan. Man kan ju bli tokig för mindre…

IMG_2082

Björn bryter isen till slut med att få en mindre fisk, men sen går dom åter ner i komaläge och surar på botten. Som tur är hade jag ett äss kvar i skjortarmen att spela ut. När fisket är så här trögt och inte rödingarna jagar i betesfisken finns det vissa ställen som hyser mycket röding, men där det oftast inte är någon betesfisk i närheten. Dessa ställen är väldigt specifika, det kan handla om en liten fördjupning i botten, eller något litet intjack i en kant där dom står ihop under tiden dom inte jagar. Har man väl hittat ett sådant guldställe kan man vara säker på att det allt som oftast hyser gott om fisk.

Vi sätter allt på ett kort och väl framme blir det jackpott direkt. Vi har ett rätt hyggligt fiske under dagens sista timmar och får en 7-8 fiskar på stället. Några håller helt okey vikt över några kilo – men vi saknar fullträffen med en 3-kilosfisk. En 2-kilosfisk bjuder visserligen någorlunda motstånd, men inget att jämföra med en mellan 3-3,5 kilo. Dom kan verkligen sätta press på grejerna och det är precis vad som händer på resans absolut sista nedsläpp.

Panoptixklipp med svårflörtade rödingar

 

Jaktia-Björn har en finslipad teknik och håller sig kvar lite på botten medan vi andra vevar upp och gillrar av spöna. En taktik som visar sig bli en riktig fullträff när han får ett veritabelt brutalhugg i närheten av botten. Nu är det ingen tvekan om att det är en finare fisk som spänner i bågen! Björn är en mycket garvad fiskare, men jag ser att han faktiskt är överraskad av rödingens krafter. Han pustar och stönar om att den tar lina och inte vill ge med sig.

Ibland får man rödingar som utmärker sig gentemot andra rödingar i samma viktklass när det gäller krafter och fartresurser. Detta är tveklöst en sådan fisk! Vi andra skrattar gott och hjärtlöst åt hans vedermödor innan han äntligen får upp fisken. Som vi anade var det en röding med god marginal över tre kilo, en fantastiskt fin fisk som åter fick simma ner i Vätterns klara vatten, där jag är övertygad om att den fortfarande står och vilar upp sig i sin lilla grop med dom andra rödingarna. Slutet gott – allting gott!

IMG_6370

Jaktia-Björn med en 3+ fisk som tog på dagens sista nedsläpp

IMG_6341

IMG_6353

Jaktia-Jakob med sin första röding. Den satt rätt långt inne, men han kämpade något djuriskt och var verkligen värd denna fisk. 

Med vänlig hälsning, Björn ”Carlo” Karlsson

Normarks katalog 2015

http://bit.ly/1V32cFY


Projekt Storabborre

$
0
0
IMG_0490

IMG_0490
Projekt Storabborre Del: 1
I våras tog jag upp ett gammalt projekt efter abborre i en väldigt speciell sjö i närheten av där jag bor. Historien började för flera år sedan då jag fick höra talas om att sjön kunde innehålla riktigt grov fisk. Om ryktena stämde skulle det till och med kunna finnas potentiella monsterborrar i sjön. Det snackades om fisk på långt över två kilo! Det dröjde inte länge innan grejerna var packade och det första fiskepasset gjordes med det lyckade resultatet att jag kunde väga in en maffig fisk på hela 1590 gram redan på första kastet. Detta var en mager sommarfisk med en längd runt 50 cm. Med den smakstarten trodde man givetvis att man hittat ett alldeles eget drömställe, men så lätt skulle det givetvis inte bli…

Monsterabborre på bild
Självklart gjordes ett flertal turer till, men inte ett liv till fanns att få oavsett metod! Vilken frustration! Jag var där många gånger och kunde inte fånga något förutom några småabborrar upp till halvkilot. När jag nästan var på väg att ge upp min satsning i sjön träffade jag en lokalbo när jag tog upp båten – han hade några intressanta foton att visa upp, sa han. Jag trodde jag skulle svimma när jag såg korten, snacka om smällfeta abborrar. Flera av dom vägde lätt över två kilo och dom andra var inte dåliga dom heller. Bara riktigt grov abborre låg prydligt uppradade i långa rader stendöda på en brygga. Jag frågade lite försiktigt hur dom fångats? Jag trodde jag skulle strypa honom när jag fick svaret att han hade fäst ett nät i bryggan och rott ut med båten och ”notat” upp fiskarna. Senare träffade jag ytterligare en ortsbo som berättade om nätfångade storabborrar i mängder. Den här sjön är rätt liten så såna banditfasoner tar ju givetvis hårt på beståndet. I våras fick jag en nytändning och bestämde mig för att på allvar börja fiska i sjön igen. Visst, det finns många sjöar och vattendrag som det vore enklare att fiska i om man vill fånga stor abborre  – men jag har gett mig den på att knäcka koden i ”min” sjö.

DSC00450IMG_5171

Tidigt vårfiske 2015
Även fast inte storabborren direkt hoppat upp i båten under vår och försommar måste jag erkänna att projektet ändå har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Sakta men säkert börjar vi få grepp om vissa delar av sjön. Det finns ingen djupkarta att tillgå så det har tagit lång tid att hitta några heta platser. Bottentopografin är mycket varierad och växlar i djup från någon meter till runt 25 meter på de djupaste ställena. Vattnet är kristallklart och sjön fullkomligt kokar av betesfisk i form av småabborre och mört. Ibland i sådana mängder att man tror man är i havet och tittar på ett massivt sillstim på ekolodet. Det är mycket sällsynt med vakande fisk , vare sig man är där tidig morgon, eller sen kväll.  All jakt sker mig veterligen på djupt vatten.

Se klipp från Garmin Panoptix på mängder av betesfisk.

När jag sjösätter båten för första gången i våras är den första person jag träffar på givetvis mannen med nätet som genast kommer ner och snackar. Han känner glatt igen mig och berättar entusiastiskt hur han nätade upp en abborre på 2,7 kilo för några år sedan. Har han koll på sin våg och inte överdriver så är det ju en fantastisk fisk. Den hade smakat bra på grillen tyckte han. Eftersom ”nätmarodören” avancerat till ordförande i sjöns fiskeklubb och typ ägde halva sjön fick jag bita mig rejält i läppen. Jag gjorde ett tiotal pass i våras, men det var oerhört svårfiskat. Men en och annan lite finare fisk blev det. Så om ni vill hänga med i jakten på storabborren så följ min blogg här på Rapala Proguide där jag fortlöpande kommer rapportera från sjön. Vem vet, det kanske bara är skrönor som florerar om monsterborrarna – det får framtiden utvisa.

Skitfiske på er…

Fortsättning följer…

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

 

 

 

Projekt Storabborre Del:2

$
0
0
image

image

Hårda, svinkalla vindar kännetecknade vädret under hela vår och försommarfisket. Det var knappt ett enda fiskepass som var behagligt att genomföra. De flesta gånger låg vi för ankar i skydd bakom samma vassrugge och huttrade i svinkölden. Det var som en förbannelse, samma eländiga sydvästvind som piskade upp så kallade gäss på sjön varje gång vi var där. Fisket var också därefter med få fångade fiskar.

Bäst lyckades Martin Liden med en fin fisk på 1220 gram. Det var också den enda fisk vi fick över kilot innan midsommar. Visst, några var i närheten, men nära skjuter ingen hare. Vi provade allt från dropshot med små gummibeten till ordinärt fiske med jiggar och allehanda vobbler. Alla tekniker fick rejäla genomgångar, men det var långsamt fiske med dropshot som fungerade bäst på dom köldstela abborrarna.

IMG_5140

Inte ens gäddorna var på något vidare hugghumör, det vill säga ända tills leken var över, då blev det genast omvända förhållanden. Sjön verkade koka av gäddor som till vår stora frustration förstörde abborrfisket.

imageimage

Om jag skulle säga att fisket efter abborre någon gång innan midsommar var bra – då vore det århundradets största överdrift. Bilden på dom smällfeta bryggabborrarna var det enda som drev projektet framåt. Utan dom bilderna på näthinnan hade vi nog gett upp och åkt till en annan sjö för länge sedan. Eller till och med sålt grejerna, så dåligt var det!

Så här såg det ut på ekolodet mesta tiden med helt ofredade stim med betesfisk.

image

Det var när fisket var som allra sämst, och bryggbilderna nästan förbleknat som en händelse utspelade sig som gav ytterligare drivkraft åt projektet. Jag håller på och knyter ett nytt dropshottackel när jag hör Martin viska med panik i rösten!

– Åh, vilken abborre, ojojoj, kolla vilket monster!
Plötsligt gör sig en av sjöns monsterabborrar tillkänna! Sakta har den följt Martins bete in mot båten, tätt, tätt bakom jiggen innan den viker åt sidan med sitt maffiga ryggsegel uppspärrat. Sakta och majestätiskt glider den åter ner i djupet. Martin är lätt darrig på stämman och garanterar att det var den största abborre han någonsin har sett. Två kilo minst lyder den lätt skakiga viktgissningen. Minst två kilo…

image

Jag är givetvis skitförbannad att jag precis då satt och knöt ett tackel och missade föreställningen. Om någon mindre erfaren än Martin hade sett abborren hade jag nog varit lite skeptisk att personen överdrivit storleken något, men Martin har fångat mängder med stora abborrar under åren och är högst trovärdig.

Plötsligt var den där och visade upp sig – drömabborren. Denna händelse utspelade sig strax innan midsommar ungefär i samma veva som dom första rapporterna om vertikalfångade rödingar började droppa in från Vättern. Det blev slutet för vårsatsningen och vi tog inte upp satsningen förrän i september igen. Men mer om det i nästa inlägg…

Fortsättning följer…
Med vänlig hälsning Björn ”Carlo”Karlsson

 

Projekt Storabborre Del:3 Emil briljerar

$
0
0
DSC00444

DSC00347

Hela sommaren plus en bit av september hinner gå innan vi är tillbaks i den lilla sjön. Vi har varit totalt uppslukade av det spännande vertikalfisket efter röding i Vättern. Nu är vi taggade på abborrfisket igen efter den milt sagt katastrofala vårsäsongen då varken fiske eller väder var med oss. När vi sjösätter båten för första gången ligger sjön spegelblank och det är fortfarande sommar i luften. Totala motsatsen mot vårens permafrost och isande vindar. Härligt!

Emil briljerar
Redan vid första fisketillfället märks en stor skillnad och vi fångar en hel del abborre i varierande storlekar. Förutom abborrar över kilot, vissa är strykande nära, men ändå inte riktigt framme. Nu ser man när större abborre jagar i dom täta stimmen av betesfisk. Det är full aktivitet på ekolodet. Strömberg har med sig sonen Emil ett par gånger och det är även full fart i båten under dom gångerna. Emil fiskar med ett litet minispö och drar abborre på abborre innan han lyckas med en kraftfull övertalningsoffensiv att få  testa med ett av Strömbergs längre spö. Han är stor nu och vill inte ha det där lilla ”bebisspöt” längre, säger han. Sagt och gjort! Det dröjer faktiskt inte mer än ett par försök innan han bemästrar tekniken rätt bra. Det lilla spöt kommer han aldrig gå tillbaks till säger han. När det kommer förbi ett par killar i kanot vrålar han så att det hörs över hela bygden att han minsann skall visa dom hur en världsmästare kastar med spinnspö.  Han tar i för kung och fosterland och drämmer i med allt vad han har. Ridå! Typiskt kommer då det första misslyckade kastet och snubbarna i båten har rätt svårt att hålla masken det syns. Det gäller milt sagt för mig och Strömberg också. Men skam den som ger sig,  redan vid nästa kast får han ut draget en bra bit igen och tycker det var typiskt hans otur att det skulle misslyckas precis när kanotisterna paddlade förbi. Vi försöker mildra sorgen med att intala honom att även en sann ”mästare” kan misslyckas ibland.

Fortsättning följer…

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

Normarks Produktkatalog

 

Emil ”Spinnvärldsmästaren” Strömberg i egen hög person!DSC00444

Abborre strykande nära ett kilo, men ändå inte!
DSC00353

Ytterligare en fin abborre, men inte heller den når det magiska strecket!DSC00307

Det blir många beten att prova under en dag!IMG_1833

 

Projekt Storabborre Del:4 Lön för mödan!

$
0
0
IMG_0076

IMG_0083September har rullat vidare i den lilla abborrsjön och vi har hunnit med ytterligare några turer. Som vanligt har det varit trögt fiske, men det har ändå funnits några ljusglimtar som lyst upp tillvaron i mörkret . Äntligen har några fina abborrar fått skåda dagens ljus! Eftersom vi inte varit bortskämda med fisk över kilot så är det en befrielse när första borren över strecket kommer upp sedan vårfisket. Äntligen får vi lite avkastning på all nerlagd tid! 

Äntligen en abborre över kilot!
När håvnätet omsluter den första abborren över strecket är det inte utan att ett litet glädjetjut undslipper mig. Jag har fångat ett flertal större abborrar än denna på andra ställen så det är inget personligt rekord och ingen monsterabborre på något vis, men ändå är det en av de roligaste abborrar jag fångat eftersom det ligger så mycket arbete bakom. 1240 gram väger den och är i mina ögon – i det ögonblicket – världens största och vackraste abborre. Den är ett levande bevis på att det verkligen finns stor abborre i sjön och även en välbehövlig kick framåt i projektet.

IMG_0035Äntligen en kilosborre! Vikt 1240 gram. 

För en gångs skull jagar det i stimmen av betesfisk under denna dag och vi ser många stora fiskar plöja fram bland småabborre och mört. Många av dom är troligtvis gäddor, men när det är 3-4 stycken feta bågar på lodet kan det knappast vara något annat än abborre. Eller jagar även gäddor i mindre stim? I vilket fall som helst så får vi ingen mer över kilot den här dagen även fast vi får många fina fiskar. Ett allmänt bra abborrfiske får vi i alla fall. Kul det! Jag får flera fina på en ny jigg för dropshot som kommer i Normarks sortiment till våren och heter So-Run Spike Tail.

IMG_1775Här ser man tydligt hur det täta stimmet av småabborre jagas av sina större artfränder.

Bingo på nytt ställe
Några dagar senare är jag där med fiskekompisen Mattias Åström för ett nytt försök. Skam den som ger sig! Det finns ett ställe i sjön som ser riktigt hett ut, men som vi inte hunnit med att prova under tidigare turer. Även denna gång åker vi förbi stället, men ångrar oss efter en stund och åker tillbaks. Det är en smal undervattensås som sträcker sig ut från land där det brantar ner till cirka 15 meter längst ut på spetsen. Ett självklart ställe givetvis! Det står mängder av betesfisk på kanten och panoptixgivaren visar tydligt på ekolodsskärmen att dom är jagade.

Nytt pers för Mattias
Halvkilosborrarna kommer som på löpande band tills Mattias deklarerar större fisk på ingång. Troligen gädda spår han! Men det är till slut en riktigt fin abborre som kommer upp till ytan där den snabbt lyfts in i håven. Vägen stannar på 1560 gram och längden är 48 cm. Nytt pers för Mattias som givetvis är strålande glad. Härligt med äkta fiskelycka! Att det skall finnas några mängder av stora abborrar i sjön har vi börjat ge upp, men drömmen om storabborren, den över två kilo, lever fortfarande kvar.

IMG_0076Mattias Åström, abborre 1560 gram

IMG_6769

IMG_0048Man ser hur imponerande en abborre i den här klassen är om man jämför med den lilla ”tusenbrodern” i betessumpen.

Fortsättning följer…

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

 

Utrustningstips för abborrfiske

Normarks Produktkatalog 2015

Shimano Yasei, härliga abborrspön!

Shimano Stradic, suverän rulle för abborre!

Storm So-Run Spike-Tail 12,5cm, jiggnyhet 2016.

Projekt Storabborre Del:5 I gäddans tecken!

$
0
0
IMG_0021

IMG_0021

De senaste besöken vid den lilla abborrsjön sjön har gett blodad tand med flera fina fiskar så vi är snart tillbaks med förnyade krafter. Vi har kommit in i oktober och hösten börjar lida mot sitt slut. Sjöröken ligger tät över sjön och löven från träden singlar sakta mot marken där de bildar en färggrann matta att vandra på ner till den lilla abborrsjön. Hösten är verkligen en härlig årstid med naturens alla skiftningar. Hög och klar luft att andas! För mig får det gärna vara höst ända fram till våren.

Gäddfest i abborrsjön
Tyvärr märker vi snart att vi är tillbaks på ruta ett igen när det gäller abborrfisket. Dom tvärvägrar att hugga igen! Visst ser vi dom på ekolodet, men dom visar ingen som helst aktivitet. Inte betesfisken heller, dom är helt ofredade där dom står i enorma stim utmed kanter och grund. Man kan ju bli tokig för mindre! Däremot upplever gäddorna en ny storhetstid verkar det som för dom går till attack som aldrig förr.

IMG_4306IMG_7008IMG_0639IMG_0668

En av alla gäddor bjuder mig på en helt fantastisk fajt på lätta grejer. Jag fiskar med ett  litet Shimano Yasei Perch 190 och en Shimano Stella 1000FE  som nu för första gången får visa vilken fin broms den har när gäddan, som vägde drygt 8 kilo, sätter hårt mot hårt. Dessutom bjuder den på ett par riktigt magnifika luftsprång då hela gäddan befinner sig ovan ytan. Snygga och spänstiga upphopp, helt enligt regelboken, tyvärr var landningarna något fiaskoartade med kraftiga buklandningar, därav dras stilpoängen ner till endast 5,5 poäng. Det var lite synd, men fajten var det i alla fall inget fel på så där blev det toppbetyg! En del gäddor är bara för roliga att få på spö, snacka om fajters!

Kapten krok gånger två
Vid ett annat tillfälle har jag med mig Mattias Åström igen, han som drog den fina abborren på 1560 gram som jag skrev om i förra inlägget (det kan du läsa om här) Även denna dag gick i gäddans tecken, abborrarna var givetvis som bortblåsta, men jag måste säga att gäddfiske är rätt kul det också, särskilt med lätt utrustning. Mattias fick den största gäddan under dagen på dryga sex kilo. Ytterligare några dagar senare var jag där själv och lyckades då fånga samma gädda igen, men denna gång i helt motsatta delen av sjön. Att det var samma gädda gick tydligt att se på den kluvna stjärtfenan där överdelen bildar en väldigt karakteristisk krok. Gäddan går nu givetvis kvar i sjön under täcknamnet ”Kapten Krok” och det ska bli spännande att se om vi kan fånga den igen. IMG_0700BildBildruta-2015-10-25-07-04-49Jag har nu kommit ikapp mig själv i rapporteringen från den lilla abborrsjön. Vi får se om det hinns med några mer pass i höst, annars får nästa rapport komma från vinterfisket.

Skitfiske!

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo”Karlsson

Några utrustningstips för gädda!

Normarks Produktkatalog 2015

Storm Wildeye Seeker Shad

Storm R.I.P Shad

Blue Fox Lucius

Shimano Haspelrullar

Shimano Multirullar/lågprofilrullar

Shimanospön

bland mycket annat…

 

Projekt Storabborre Del:6 Visst nappar det!

$
0
0
IMG_1939

IMG_1971

Det gick inte att hålla sig från den lilla abborrsjön så länge. Visserligen finns det mycket häftigt fiske på annat håll, men det är något visst med den där lilla pölen som lockar. Först och främst är det väl chansen på en riktigt stor fisk som hägrar, men även lite av svårigheten med att knäcka koden i just denna sjön  som verkligen inte är lättfiskad. Att den sen ligger omgärdad av ett nästan sagolikt vackert landskap gör inte saken sämre. Man både älskar – och hatar den. Sen är man ju känd för att vara envis som en åsna också och inte ge upp i första taget.

Nytt pers för Lucas
Idag hade jag med mig Lucas Lundberg som även förekommer i ett av mina första blogginlägg här på Rapala Proguide (om detta kan du läsa här). Lucas är 14 år och brinner för sportfiske. Det är verkligen skitkul att fiska med Lucas för här finns inga megaförväntningar på rekordfisk eller drömfiske. Alla fiskar räknas, stor eller liten. Det är att överhuvudtaget fånga fisk som gäller. Man får uppleva äkta fiskeglädje ihop med Lucas, något som man ibland märker att man själv är lite avtrubbad med. Den ungdomliga entusiasmen smittar dessutom lätt av sig så det blir en skön stämning i båten. Lucas inleder dagen storartat genom att dra nytt pers på gädda i klassen spinnfiske. Han har fått tyngre gädda på trolling tidigare. Man ser hur ögonen lyser på honom när gäddan laddar på med allt vad den har. Det härliga ljudet av en skrikande rullbroms som bara ökar i styrka när fisken drar iväg får honom att lysa som en sol. När gäddan, som är av den gymnastiska typen, även bjuder på ett par spänstiga lufthopp är lyckan total. Gäddan klockar in på drygt 4 kilo.

Se film här

IMG_0092IMG_0093IMG_1918

Synden straffar sig själv…
Efter vi fotat och returnerat gäddan är det slut på turen. Några mindre snipor kommer upp, men inga abborrar och som vanligt har vi mängder av betesfisk under båten. Då och då ser vi när någon ensam predator jagar i stimmen så småfisken rusar åt alla håll i panik. Troligen gädda! Något vidare fiske är det inte men vi får njuta av en av de finaste brittsommardagar jag någonsin upplevt. Strålande sol och bleke i slutet på oktober är man inte speciellt bortskämd med. Vi njuter av livet och skrattar gott när vi kommer på att Lucas pappa Per-Arne inte kunde följa med eftersom han hade några tråkiga möten på jobbet att ta hand om. Vi är rörande överens om att det är väldigt synd om honom och messar lite bilder, väl medvetna om att det inte är speciellt roande att mottaga fina fiskebilder när man själv jobbar. Så elaka är vi… Som tur är börjar det hända andra saker innan vi kommer på mer dumheter. Plötsligt blir det full aktivitet i betestimmer under båten när några stora individer går till gemensam attack. Nu börjar oturen och det i dubbel bemärkelse. Det är straffet vi får för att vi varit elaka mot Per-Arne tror vi. Inom kort tid tappar vi båda två riktigt fina fiskar.

Högst troligen abborrar eftersom dom kommer i små grupper med 4-5 individer. Jag lovar att det var riktigt fina ekon på skärmen och det var bra tungt i spöna innan matfesten var över. Lika snabbt som dom kom är dom borta och där står vi med långa näsor och tomma spön. Så kan det gå och det är ingen idé att lipa över spilld mjölk så vi kämpar på oförtrutet ända tills solen nästan gått ner bakom skogsbrynet. Då kommer dom igen och nu blir det fast fisk direkt. Första abborren väger in på strax under kilot och nästa på 1375 gram. Lucas tappar oturligt nog en riktigt fin fisk igen, men får ändå en på drygt 4 hekto som är pers för honom. Sen är dom plötsligt borta igen och det är i samband med när solen går ner bakom skogsbrynet. Efter sig  lämnar den en vacker tavla för oss att åka hem på – en tavla där himmel och vatten flyter ihop till en magiskt vacker enhet. Ljuvligt!

IMG_2020IMG_1998

IMG_1964
Fotoguden Lucas Lundberg har fotat detta något sneda foto. Nästa gång blir det fotokurs innan vi åker ut.

IMG_1939

När vi pratar i bilen hem är vi överens om att vi upplevt en fantastiskt spännande fiskedag i ett så perfekt oktoberväder man knappt ens vågar drömma om. Den här turen kommer värma långt in på vintern. Dom stora abborrarna vi såg komma in under båten några gånger gav mersmak för vidare satsning. Tack för en härlig dag Lucas, nästa gång skall vi ”persa” både du och jag!

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson och
Lucas ”mästerfotografen” Lundberg.

Lucas och mina betestips för ett lyckat fiske efter abborre och gädda.

Prisvärda Shimano haspelrullar.
Prisvärda haspelspön i Red Yasei-serien.
Beten Storm
Beten Rapala abborre
Beten blue Fox gädda

Bland mycket annat i Normarks Produktkatalog 2015

Beröm som berör!

$
0
0
IMG_1897

Man får några ”likes” här och där som bloggare och  ibland någon kommentar på sina inlägg. Man vet inte så mycket om vem som läser, eller hur många som läser. Är det bra eller dåligt det man gör?Förhoppningsvis finns det läsare som tycker man gör ett hyfsat jobb och så länge man inte får kritik brukar allt vara frid och fröjd. Men det är när man får sådana här fina meddelande efter en fisketur som man känner att den fiskeglädjen man försöker förmedla i ord och bild, och även i form av rent fysiskt fiske som det gällde denna gång, ändå gör det värt allt jobb med att blogga. Tack Lucas!

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

IMG_0092

”Helt totalt underbart skrivet på inlägget Carlo:) Du är bäst! Det är supercoolt att få fiska med någon så bra på fiske som du!:) Schysst video Carlo! Den dagen kommer jag aldrig glömma!:)


Projekt Storabborre Del:7 Nytt ställe gav mersmak!

$
0
0
DCIM117_VIRB

DCIM117_VIRB

Projekt Storabborre Del:7
Nytt ställe gav mersmak!

Pusselbit efter pusselbit läggs till det stora hela i den lilla abborrsjön och vissa platser börjar sakta men säkert framträda som mer fångstgivande än andra. Dessutom tillkommer nya ställen som inger förhoppningar om framtida bra fisken.  November har inträtt och med den är den sköna brittsommaren som var i slutet på oktober ett minne blott. Ett par pass till har det blivit med både bra och dåligt resultat. 

Nytt ställe med blandat resultat
Förutom att givetvis försöka fånga någon riktigt stor abborre så är en baktanke med det här sena fisket att försöka kartlägga lite vart både betesfisk och predatorer samlas inför vintern. Det kan vara guldinformation att ha i bagaget när man kliver ut på första bärbara isen. Av en ren slump hittade jag ett riktigt hett ställe för några dagar sedan när jag egentligen var på väg tillbaks till rampen och körde en väg som jag vanligtvis inte tar. Kanterna runt den här sjön är mycket branta och rätt svårfiskade, men denna kant som jag aldrig tidigare sett var mycket mer långsamt sluttande och avslutades med en rätt stor ”flada” med djup mellan 8-10 meter. Det var inte mycket betesfisk på fladan, men däremot en hel del ekon som stog i små grupper mellan 2-5 fiskar. Jag vill påstå att det luktade abborre lång väg. Till min stora glädje small det på rätt omgående och på en kort stund landade jag två fina kilosborrar där den tyngsta vägde 1250 gram. Några klockade in strax under strecket och även ett par riktigt fina klunsar var på och tyngde i spöt, men dom avgick tyvärr till slut med segern. Vid ytterligare ett pass vid sjön gick färden givetvis direkt till det nyhittade stället men då hade dom fullständigt stängt igen matintaget. Inte ens gäddorna visade minsta tillstymelse till hunger. Man blir ju heltokig när man hela tiden ser stora borrar på lodet, men inte kan få dom till hugg.

 

DCIM123_VIRB

En av sjöns svårfångade abborrar, denna på 1250 gram

Med vänlig hälsning
Björn ”Carlo” Karlsson

Resume Projekt Storabborre

$
0
0
IMG_1964

IMG_1964

Årets satsning i den lilla abborrsjön som ni kunnat följa på min Rapala Proguideblogg är ett försök att hitta ett bra abborrvatten i min omedelbara närhet, ett vatten att kunna besöka på kort tid utan att behöva resa långa sträckor för ett spännande fiske. Vår projektsjö var till stor del outforskad och ingen djupkarta fanns att tillgå så mycket tid har gått åt till att kartlägga sjön. Drömmen hade varit att fånga en borre över två kilo, det ryktas om sådana fiskar, men ingen vet om ryktena stämmer. Någon drömabborre blev det inte under året, men vi hade ändå ett godkänt fiske med ett flertal fina abborrar. Det var länge sedan jag hade så roligt med ett fiske som under det här projektet. Satsningen kommer gå vidare nästa år så häng med här på bloggen. Här kan ni se ett litet film/bildspel som speglar fisket under året.

Med vänlig hälsning,  Björn ”Carlo” Karlsson

Häftig abborrattack på en Storm Sorun Spike Tail!

$
0
0
wer

wer

Garmin Panoptix borde utses till årets julklapp i klassen marinelektronik om det fanns någon sådan. Är det någon som går i tankar att köpa ny utrustning så kolla in de skärmar Garmin har som är kompatibla med panoptixgivarna. Det är bara så superhäftigt! Jag har spelat in många roliga och spännande klipp under året och här kommer ett till som återger hur en abborre runt kilot klipper en dropshotjigg, som i detta fall är en Storm Sorun Spike Tail. En jigg som kommer i Normarks sortiment 2016. Kolla abborren som kommer från vänster i bild, tätt utmed bottnen, hur den sakta närmar sig och sen går till attack. Håll sen även koll på hur fajten tilldrar sig uppmärksamhet från ytterligare en fisk som högst troligen är en gädda. Den kommer in i bild ovanifrån på höger sida. Det är nära ett par gånger att han får tag i abborren den jäkeln, man ser att abborren får extra fart när den kommer i närheten :-)

Tyvärr hade jag inte på kameran när årets häftigaste händelse utspelade sig och det grämer mig än. Samma dag som ovanståendes händelse utspelade sig fick jag en gädda av mindre modell, cirka 7-8 hekto, som som jag returnerade. Jag följde den på skärmen när den simmade ner,  när den hade kommit halvvägs ser jag en annan gädda komma i expressfart och hugger den. En kort kamp följer, sen simmar den stora gäddan iväg med bytet :-)

Kolla även in filmklippet nedan där en grymt fin abborre fångas på en Storm Sorun Spike Tail

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

Jag har en fetish för väskor!

$
0
0
IMG_0746

Ok! Jag erkänner! Jag har alltid haft en djupt rotad förkärlek för väskor, en efterhängsen fetish som förföljt mig genom livet. Vart jag än har varit har jag känt en oemotståndlig lust att känna, klämma och minutiöst undersöka varje liten detalj på dom. Men nu är det inte vilka väskor som helst som tilldragit sig mitt intresse, det är inte handväskor vi pratar om, utan här snackar vi hardcore fiskeväskor. Det har blivit många köp under åren, några bra, men de flesta har varit rätt dåliga. I mitt sökande efter den perfekta fiskeväskan verkar det som mitt sökande äntligen är över. Jag har nämligen just klämt och känt på fiskeväskornas Rolls Royce från Shimano. En riktig läckerbit som har allt en fiskeväsksdyrkare kan önska sig, den är både ursnygg och funktionell och dessutom vattentät.

Shimano Tackle Bag Boat (Shimano Cooler Bag)
57 x 41,5 x 37cm är yttermåtten vilket gör att du kan ha stående planoboxar av 3700/3730 på rad. Rymmer 5 stycken 3730, eller 8 stycken 3700. Vattentät innerline och försedd med justerbar axelrem samt rejäla bärhandtag. Utvändigt två vadderade fickor och allt i en mycket snygg design. Det vattentäta innerfacket rymmer hela 36 liter. Kolla in väskans stabilitet i detta Youtube-klipp!

IMG_0746 IMG_0748 IMG_0750 IMG_0743

 

 

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

Shimano Bassterra XT

$
0
0
IMG_0825

”Ett litet spötips i vintermörkret för er som går och längtar till våren då abborrfisket på öppet vatten sätter igång”

IMG_0825

Bassterra XT – Nya abborrspön från Shimano!

Vintern går fortare än man tror och snart står våren för dörren, isarna försvinner och spinnfiskeutrustningen för abborre skall fram ur förrådet. Är det någon som läser detta som går i tankarna på att införskaffa ny utrustning inför  säsongen kolla gärna  på de nya superfina Shimano Bassierra-spöna.  Jag har haft förmånen att klämma lite på dom i förväg och det är riktigt, riktigt trevliga spön. Välbalanserade, hyperkänsliga och snygga. Dom kommer i fyra olika utföranden. Två spinn och två haspelspön i vardera två viktklasser. Spöna är odelade och har handtag i korg/gummerad kork och är tillverkade i XT-100 grafit. Spöringarna är Fuji-Alconite K-Type. Rullfäste Fuji DPS.

Shimano Bassterra XT Odelat spö i XT100 grafit. 7-21 gram. 6,6″ spinn
Shimano Bassterra XT Odelat spö i XT100 grafit. 7-28 gram. 6,10″spinn
Shimano Bassterra XT Odelat spö i XT100 grafit. 4-8 gram. 6,2″ Haspel
Shimano Bassterra XT Odelat spö i XT100 grafit. 6-10 gram. 6,6″ Haspel

IMG_0824

Martin Liden böjer spö och Tobias Rosen på Westgear i Halmstad vill inte vara med på bild.

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson.

 

 

Dags för rullservice!

$
0
0
IMG_2083

IMG_2083

För att citera en känd fiskecampsägare i Nordnorge. Hur svårt kan det vara!

Jag känner hur ett oerhört självförtroende växt fram efter jag sett Fishechos film med Normarks rulldoktor Jan ”Banne” Eriksson. Har ni inte sett den filmen så kolla in nedanstående länk. Det inte Janne kan om Shimano-rullar är inte värt att veta. Sådärja, då sätter vi igång..

Ps: Janne bered dig på att telefonen kan gå varm de närmaste dagarna. Hoppas det finns mycket skruvar på lager ?

Med vänlig hälsning, Björn ”Carlo” Karlsson

Super Gomoku för röding i affärerna till våren!

$
0
0
IMG_0122

IMG_6128

Gomoku på svenska marknaden!

Den som följde min blogg under förra året kunde vid ett flertal tillfällen läsa om ett nytt bete för vertikalfiske efter röding med det härliga namnet Gomoku. Gomoku betyder glädje på japanska och jag hade verkligen roligt under testfisket eftersom den visade sig vara grymt bra. Kanske en tillfällighet, men de flesta av mina rödingar över tre kilo föll för betet och det var rätt många fiskar. Även ett par öringar gillade vad dom såg. Gomokun är ett bete tillverkad just för speedjigging/vertikal jigging på sydligare breddgrader och rör sig med en mer centrerad rörelse, än till exempel Vänerblänket. Vissa dagar var det bara Gomokun som gällde när rödingarna ratade allt annat. Betena kommer i både 25 och 35 gram i sex olika färgkombinationer i vardera viktklass och beräknas komma till butik i mitten på maj.

Kolla in nedanstående färgkombinationer. Sjukt snygga!
IMG_0125 IMG_0124 IMG_0127 IMG_0126 IMG_0122 IMG_0123

 

Har ni inte följt bloggen tidigare och vill läsa om fisket Gomoku-betena kan ni göra det på nedanstående snabblänkar.

http://www.rapalaproguide.se/2015/07/rodingrace-de-luxe/

http://www.rapalaproguide.se/2015/08/tva-bla-favoriter-och-ett-fisketips/

http://www.rapalaproguide.se/2015/07/gomoku-hett-bete-for-oring/

Med vänlig hälsning, Björn ”Carlo” Karlsson


Säg goodbye till ”Professional Overruns” med Shimao Metanium!

$
0
0
IMG_0869

”The Metanium® Baitcast reel from Shimano® is super-lightweight, incredibly powerful, and smoother than butter on hot glass. Built for the hardcore tournament angler (or any fisherman who wants perfection!”

Vi får hoppas våren kommer snart och att den inte blir så blåsig och svinkall som den föregående då det krävdes överlevnadsoverall fram till midsommar för att inte riskera förfrysningsskador. Jag kommer satsa mycket på fisket i mitt närområde runt Skövde både efter abborre, gös och gädda denna vår. Men så fort isen släpper sitt grepp kommer det bli abborrfiske och test av en del spännande utrustningar från Shimano, bland annat är jag väldigt nyfiken på en multirulle som heter Shimano Metanium 101XG. En rulle som inte finns på den svenska marknaden, men som med stigande intresse för abborrfiske, även med multirulle, kanske gör det i framtiden. Shimano Metanium är en superlätt lågprofilare som endast väger 178 gram och som enligt förhandsinformationen skall vara som en våt dröm att kasta små beten med. Specialanpassad för det amerikanska bassfisket. Återkommer med en utvärdering här på bloggen så fort jag hunnit testfiska den.

IMG_0869

Tesfiske av Shimano Metanium i Japan.

Genomgång av Shimano Metanium USA

Specifikationer
Micro Module gearing
SVS Infinity braking system
9 S A-RB bearings (Anti-Rust) One roller bearing
Dartanium 2 drag washer
Tapered line guide
Super Stopper
X-Ship for smooth power under load
Hardened aluminum drive gear
Magnesium frame
Escape Hatch
Magnesium handle-side plate
Carbon onside plate
MET XG handle with PV paddle grips
Can be used in saltwater
Weighs only 6.2 oz. (178 gram)
Gear Ratio 8,5:1 (91,4 cm)
Hagane Body. Läs mer om Hagane konceptet här.

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

Cool mössa från Rapala!

$
0
0
image

image

King Bore har återigen slått sina klor i Sverige och det har blivit svinkallt igen.  Men lugn, räddningen är nära! Bli coolast på fisketuren med Rapalas fräcka ”Bluetoothmössa”

Samtidigt som du håller ”vingmuttrarna” varma kan du lyssna på musik eller snacka i telefon även när du drillar fisk. Mössan har insydda hörlurar och microfon och är vindtät och tillverkad i vattentåligt material (Acryl). Knappar på mössan som gör det möjligt att sänka/höja volymen, eller hoppa över låtar, samt med ett knapptryck svara i telefon.
Laddningsbart Li-ion batteri via USB
Batteritid vid användning 6-8 timmar
Kompatibel med Iphone och Android.

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson (Varmast om öronen och coolast i min båt)

 

Shimano Citica I – Rätt val för rödingvertikal!

$
0
0
citica_2_v1_m56577569830986252.png.swimg.detail

IMG_6173

Shimano Citica I – Urstark lågprofilsrulle med hög utväxling.

Jag föredrar att ha en hög utväxling (Gear Ratio) på de rullar jag använder till rödingvertikal. Det blir lättare att kontrollera farten på betet och man får en omedelbar respons när man saktar in eller ökar farten. En viktigt detalj eftersom rödingarna oftast måste triggas till hugg. Shimano Citica I har en utväxling på 7,2:1 och tar in 76,2 cm på varje vevtag. Jag hårdtestade den i somras och den fick slita rätt hårt under många tuffa pass.  Kort beskrivit – en underbar rulle till rödingvertikal!

s-l1600

Hagane Body.
X-Ship-Kraftöverföring.
SVS Infinity Brake System.
5 rostfria kullager och ett rullager.
Utväxling: 7,2:1 (76,2 cm per vevtag)

Youtubeklipp från Icast 2015

Läs mer om Shimano Citica i Normarks produktkatalog 2016

Normarks produktkatalog 2016

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

Måste-prylar i båten – Vågar och måttband

$
0
0
image

image

Snart är våren här och det är dags att packa båten med utrustning inför säsongens fiske. Jag brukar ta en dag och gå igenom alla prylar jag plockade ur båten efter hösten/vinterns sista fiskepass. Det börjar alltid mycket seriöst med att jag försöker skala bort allt som inte är absolut nödvändigt, men för varje grej jag plockar bort infinner sig en viss ångest. Jag har ungefär samma syndrom som en manisk samlare på °bra att ha grejer”. Allt är av intresse! Första packningen brukar gå bra, men sen fylls alla utrymmen så sakteliga på under sommaren. När hösten kommer är det proppfullt och kaoset är ett faktum. Jag lär mig aldrig tydligen. Men i år skall det bli ändring på detta. Hoppas jag! Här kommer några förslag på en del nödvändig utrustning som jag inte kommer skala bort.

Måste-prylar i min båt!

Vågar och måttband

Själv är jag den sortens sportfiskare som tycker det är viktigt att veta vad fisken väger. Längd och omkrets är  också intressant, men det är vikten som är det primära. En bra våg, eller helst ett par stycken,  är därför ett måste i min packning.  Jag vill gärna väga fisken på en digitalvåg för att få så exakt vikt som möjligt – men vis av erfarenhet vet jag att dom kan krångla. Fukt och elektronik hör ju sällan bra ihop. Dessutom har batterier en otäck förmåga att laddas ur när man som bäst behöver dom. Därför har jag alltid ett par vågar i olika skalor med som inte är digitala. Bättre  ”Safe than sorry” är mitt motto i det fallet. Kastar man med ett måttband av plast också så är man hemma på den så kallade vikt och måttfronten.

Fortsättning följer…

Normark har ett stort sortiment av olika vågar. Läs mer här.

Normarks produktkatalog 2016

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

Måste-prylar i båten – Vattentät förvaring

$
0
0
IMG_1787

IMG_1787

Snart är våren här och det är dags att packa båten med utrustning inför säsongens fiske. Jag brukar ta en dag och gå igenom alla prylar jag plockade ur båten efter hösten/vinterns sista fiskepass. Det börjar alltid mycket seriöst med att jag försöker skala bort allt som inte är absolut nödvändigt, men för varje grej jag plockar bort infinner sig en viss ångest. Jag har ungefär samma syndrom som en manisk samlare på ”bra att ha grejer”. Allt är av intresse! Första packningen brukar gå bra, men sen fylls alla utrymmen så sakteliga på under sommaren. När hösten kommer är det proppfullt och kaoset är ett faktum. Jag lär mig aldrig tydligen. Men i år skall det bli ändring på detta. Hoppas jag! Här kommer några förslag på en del nödvändig utrustning som jag inte kommer skala bort.

Måste-prylar i min båt!

Vattentät Förvaring

Rapala Waterproof Duffelbag

Efter många dyrbara händelser med vattenskadade kameror och mobiler är en vattentät väska ett måste i min båt. Skönt att kunna ha lite torra kläder också när monsunregnen vräker ner. Väskan rymmer 100 liter och har måtten 65x29x53 cm. Inuti finns en urtagbar 15 x 20 cm väska för värdesaker fäst med kardborreband. Nätficka på utsidan. Hade jag alltid haft en sån här hade det räddat minst två kameror och en mobil. Men man har fått lära sig den hårda och kostsamma vägen.

image

Rapala Waterproof Ryggsäck

Liten och smidig och helt vattentät ryggsäck som stängs med så kallad roll-top funktion. Ryggsäcken  har ett justerbart och vadderat ryggstöd samt bröst- och midjeremmar för maximal komfort och är tillverkad i slitstark vinyl. Väskan rymmer 50 liter och har måtten  41 x 60 x 19 cm. En mycket bra förvaringspåse som med sin mindre storlek är lättstuvad i något av båtens stuvfack.

image

Måste-grejer i båten -Tidigare inlägg.

Håvar och måttband

Fortsättning följer…

Normarks produktkatalog 2016

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

 

 

Viewing all 77 articles
Browse latest View live